Pastry craft by Konst@ntinos M

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Δίπλες




Υλικά:

Για τις δίπλες:

5 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 βανίλια
ελάχιστη σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. Περίπου αλεύρι
20-25 γρ. Κακάο σε σκόνη
20 ml ούζο για τις λευκές δίπλες και 10-15 ουίσκι ml για τις σοκολατένιες
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
μέλι και καρύδια ή λιωμένη σοκολάτα για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:

500 ml νερό
800 γρ. Ζάχαρη
160 γρ. Μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Εκτέλεση:

Για τις δίπλες:

Ξεκινάμε χτυπώντας τους κρόκους με τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν καλά. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μόνα τους. Όταν αφρίσει το μίγμα προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα έως ότου κάνει κορυφές και στέκεται. Ρίχνουμε τους χτυπημένους κρόκους στο μίγμα των ασπραδιών και τη σόδα. Χτυπάμε για 5 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μπολ. Στο ένα ρίχνουμε τα 255 γρ. Αλεύρι και το ούζο και στο άλλο τα 245 γρ. Αλεύρι, το κακάο και το ουίσκι( καλύτερα να ρίχνουμε τακτικά το αλεύρι για να μην βγει σε καμία περίπτωση πηκτή πολύ η ζύμη). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και ξεκουράζουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη πολύ λεπτό φύλλο και κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μακρόστενα κομμάτια. Μόλις κόψουμε όλες τις δίπλες, τις αφήνουμε επάνω από μια πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι. Ρίχνουμε μια-μια τις δίπλες και τις διπλώνουμε αμέσως μόλις τις βάλουμε - αλλιώς αν τις αφήσουμε για λίγο θα μαγειρευτούν και σκληραίνουν και μετά δεν θα μπορούμε να τις διπλώσουμε -. Τις αφήνουμε να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Μόλις τις τελειώσουμε όλες και κρυώσουν τις βάζουμε στο ζεστό σιρόπι, επαναλαμβάνοντας για 3 φορές. Τέλος τις περιχύνουμε με μέλι ή με λιωμένη σοκολάτα τις σοκολατένιες δίπλες και πασπαλίζουμε με καρύδια.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

    Tips:
  • Στο στάδιο που ανοίγουμε τη ζύμη, τη βοηθάμε προσθέτοντας λίγο κόρν φλάουρ για να μην κολλάει.
  • Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και οι δίπλες κρύες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου